Základní výrazy rulety

Základní výrazy rulety

Americká ruleta: Typ rulety, při které má kolo rulety 38 polí. Kromě klasických čísel je na něm i dvojitá 0, tedy políčko 00.

Ball: Kulička, kterou dealer vhodí do kola rulety a její pozice po dokončení spinu určí výhru. Vhodí se proti směru hodinových ručiček, zatímco kolo se točí ve směru ručiček.

Dealer: Člověk, který má na starost chod rulety, přijímá sázky a točí kolem.

En Prison: Pravidlo, které se uplatňuje, pokud při even sázce (černá/červená, sudé/liché) padne 0. Při aplikaci pravidla hráč, buď přijde o polovinu své sázky, anebo sázku ponechá nezměněnou do dalšího kola. Pokud v následujícím kole padne 0, hráč přichází o celou sázku. Pravidlo není možné aplikovat dvakrát po sobě.

Evropská ruleta: Nejčastější typ rulety s 37 čísly. Na kole je pouze jedna 0, což znamená, že je tato varianta pro hráče výhodnější než Americká ruleta.

Francouzská ruleta: Prakticky se neliší od Evropské rulety. Má pouze jednu 0, několik malých specifických pravidel, např. La partage a nápisy na stole jsou ve francouzštině.

Free spin: Volné zatočení kolem, hráč může zatočit ruletou bez vkladu žetonů.

House Edge: Výhoda kasina, která udává, jak velká je výhoda kasina proti hráčovi. Čím vyšší, tím nižší máte statisticky šanci vyhrát. Evropská ruleta a Francouzská ruleta mají House Edge 2,70 %, americká ruleta však až 5,26 % (díky dvěma nulám na kole).

La Partage: Pravidlo používané zejména ve Francouzské ruletě, podobné pravidlu En prison. Umožňuje hráči, pokud v daném kole padla 0, vybrat polovinu své sázky, přičemž nemůže nechat druhou polovinu, jako další sázku, ale tato polovina propadá ve prospěch kasina.

Layout: Herní plátno ruletového stolu. Hráči na něm označují žetony své sázky.

Negative progression: Označuje ruletové systémy, ve kterých dochází k navyšování sázek po prohře např. Fibonacci, Martingale.

Pay Out: Suma výher hráče, díky kterým se dostal do plusu.

Positive progression: Označuje systémy rulety, kde se sázka zvyšuje po výhrách.

Racetrack: Je rozšíření Evropské a Francouzské rulety. Přidává další možnosti speciálních sázek v ruletě.

Ruletová strategie: Specifické herní metody používané pro zvýšení šance na výhru.

Roulette wheel: Kolo rulety. Mění se v závislosti na hraném typu rulety. Evropská a Francouzská mají na kole 37 čísel (0 až 36). Americká ruleta má 38 čísel (0, 00 až 36).

Spin: Jedno kolo rulety, začíná vhozením kuličky a končí uzavřením sázek pro další kolo.

Zero: Zelené pole na ruletě. V Evropské ruletě je to 0, v Americké ruletě jde o čísla 0 a 00.

Žeton: Slouží na určení hodnoty, kterou si přejete vsadit na konkrétní sázku.

Další výrazy používané při ruletě najdete i ve slovníku rulety na ruletaonline.cz. Bez ovládání základných pojmů rulety si hru nikdy pořádně nevychutnáte. Pouze znalost pravidel jakékoliv hazardní hry, kterou hrajete, vás může posunout blíž k vytoužené výhře.

Ruleta